Klinická výživa a dietologie
v kostce
Sangita Sharma a kolektiv ; přeložila: Hana Pospíšilová

Dnes vráceno
Document has not been rated yet
Rating: {{document.rating.value | number:1}} (Number of rated: {{document.rating.count}})
{{document.rating.result}}


Exemplars Bound volumes
Loading exemplars
Document is currently in processing No exemplars Document has no bound volumes
Citation
Related
All parts
Contents
                                    Obsah
Věnování / Vlil Poděkování / IX Jaks knihou pracovat / X
Živiny zahrnující sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerály a alkohol / 1
1	Úvod do problematiky živin / 2
2	Vztah mezi stravou, zdravím a nemocí / 5
3	Příjem energie: zdroje v potravě / 8
4	Energie: řízení příjmu potravy / 10
5	Energie: měření spotřeby / 12
6	Energetické požadavky: součásti energetického výdeje / 14
7	Sacharidy:jednoduché a složité sacharidy / 17
8	Sacharidy: trávení a využití v těle / 20
9	Tuky: druhy mastných kyselin / 23
10	Tuky: složené lipidy (triglyceridy, fosfolipidy, cholesterol a fytosteroly) / 26
11	Tuky: trávenia využití v těle / 29
12	Bílkoviny: složení a trávení / 32
13	Bílkoviny: funkce a využití v těle / 35
14	Bílkoviny: potřeba, zdroje, kvalita bílkovin a komplementace / 38
15	Potravinové doplňky / 41
16	Mikroživiny: vitaminy rozpustné v tucích / 43
17	Mikroživiny: vitaminy rozpustné ve vodě / 45
18	Mikroživiny: hlavní minerály / 48
19	Mikroživiny: stopové prvky / 51
20	Mikroživiny: role v metabolismu / 54
21	Mikroživiny a oběhový systém I / 57
22	Mikroživiny a oběhový systém II / 59
23	Mikroživiny: ochranné a obranné role I / 62
24	Mikroživiny: ochranné a obranné role II / 65
V
25	Mikroživiny: stavební role v kostech I / 68
26	Mikroživiny: stavební role v kostech II / 70
27	Alkohol / 73
28	Spektrum vrozených alkoholových poruch / 76
29	Tekutiny ve stravě / 79
Nutriční epidemiologie zahrnující šetření, následky a volbu stravování / 83
30	Úvod do nutriční epidemiologie: design studie I / 84
31	Úvod do nutriční epidemiologie: design studie II / 86
32	Etika výzkumu / 88
33	Vyšetřovací metody ve výživě: antropometrické vyšetření / 90
34	Metody nutričního šetření: vyšetření stravování I / 92
35	Metody nutričního šetření: vyšetření stravování II / 94
36	Nedostatečný příjem výživy: příčiny / 96
37	Nedostatečný příjem výživy: následky / 98
38	Definice správného stravování / 100
39	Vytvoření správného stravování / 102
40	Optimalizace výživy / 104
41	Nadměrný nebo nevyvážený nutriční příjem /	106
42	Výběr potravin: individuální, sociální a kulturní faktory / 108
43	Výběr potravin: potravinové prostředí / 110
44	Výživa u etnických minoritních skupin a potenciální vliv náboženství
na stravování /	112
Výživa vjednotlivých obdobích životního cyklu /	115
45	Výživa v těhotenství a při kojení / 116
46	Výživa kojenců, batolat a předškolních dětí / 119
47	Výživa školních dětí a dospívající mládeže / 122
48	Problémy ve výživě kojenců, dětí a dospívající mládeže / 125
49	Výživa a časný původ onemocnění dospělých / 128
50	Výživa starších dospělých / 131
Role výživy pro důležité orgány/systémy /	135
51	Výživa a gastrointestinální trakt I / 136
52	Výživa a gastrointestinální trakt II / 138
53	Výživa a mozek I / 141
54	Výživa a mozek II / 144
55	Výživa a oko / 147
VI - Obsah
Onemocnění spojená s výživou /	151
56	Nadváha a obezita: etiologické faktory / 152
57	Nadváha a obezita: dopady na zdraví a chronické nemoci / 155
58	Nadváha a obezita: inzulínová rezistence a metabolický syndrom /
59	Nadváha a obezita: prevence a léčba / 160
60	Nadváha a obezita: populární redukční diety / 163
61	Podváha a negativní energetická bilance / 166
62	Výživa a nádorová onemocnění I /	168
63	Výživa a nádorová onemocnění II / 170
64	Strava a kardiovaskulární onemocnění: etiologie /	172
65	Strava a kardiovaskulární onemocnění: prevence / 174
66	Nežádoucí reakce na potraviny a vrozené vady metabolismu / 177
Veřejné zdravia výživa sportovců / 181
67	Nutriční genomika /	182
68	Nutriční tranzice /	185
69	Prosazování zdravé výživy: perspektiva veřejného zdravil /	188
70	Prosazovánízdravé výživy: perspektiva veřejného zdraví II /	191
71	Prosazovánízdravévýživy:rolespecialisty na výživu /	193
72	Výživa a sport I / 196
73	Výživa a sport II / 199
Potraviny, fytochemikálie, včetně funkčních a geneticky modifikovaných potravin / 203
74	Funkční potraviny / 204
75	Fytochemikálie / 207
76	Geneticky modifikované potraviny / 211
77	Bezpečnost potravin / 214
Přílohy
Příloha Pí: Struktura vitaminů rozpustných v tucích - A, D, E, ? / 217 Příloha P2: Struktura vitaminů rozpustných ve vodě: thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, biotin, kyselina pantotenová, kyselina listová, vitamin B12 a vitamin C / 219
Příloha P3: Struktura hlavních tříd fytochemikálií / 221
Rejstřík / 223
                                
Detail
MARC
Field Ind Field content
1 kpw01777097
3 CZ-ZlKKF
5 20181228141603.6
7 ta
8 180813s2018----xr a|||f||||||001|0|cze||
15 ## $a cnb003020295
20 ## $a 978-80-271-0228-0 $q (brožováno)
35 ## $a (OCoLC)1066028954
40 ## $a OLA001 $b cze $d ABA001 $e rda
41 1# $a cze $h eng
44 ## $a xr
72 #7 $a 613 $x Hygiena. Lidské zdraví $2 Konspekt $9 14
80 ## $a 612.39 $2 MRF
80 ## $a 616:613.2.03 $2 MRF
80 ## $a 613.2 $2 MRF
80 ## $a (048.8:082) $2 MRF
100 1# $a Sharma, Sangita $7 ola20181009272 $4 aut
240 10 $a Nutrition at a glance. $l Česky
245 10 $a Klinická výživa a dietologie : $b v kostce / $c Sangita Sharma a kolektiv ; přeložila: Hana Pospíšilová
246 3# $a Klinická výživa a dietologie v kostce
250 ## $a 1. vydání
264 #1 $a Praha : $b Grada Publishing, $c 2018
300 ## $a x, 229 stran : $b ilustrace ; $c 24 cm
336 ## $a text $b txt $2 rdacontent
337 ## $a bez média $b n $2 rdamedia
338 ## $a svazek $b nc $2 rdacarrier
490 1# $a Sestra
500 ## $a Přeloženo z angličtiny
500 ## $a Na obálce pod názvem: Česká asociace sester ČAS
500 ## $a Obsahuje rejstřík
650 07 $a výživa člověka $7 ph127487 $2 czenas
650 07 $a klinická výživa $7 ph134849 $2 czenas
650 07 $a dietologie $7 ph305891 $2 czenas
650 09 $a human nutrition $2 eczenas
650 09 $a artificial feeding $2 eczenas
650 09 $a dietology $2 eczenas
655 #7 $a kolektivní monografie $7 fd501537 $2 czenas
655 #9 $a collective monographs $2 eczenas
700 1# $a Pospíšilová, Hana, $d 1960- $7 xx0067758 $4 trl
710 2# $a Česká asociace sester $7 kn20020321243 $4 pbl
830 #0 $a Sestra (Grada)
901 $b 9788027102280 $f 1. vydání $o 20181003
910 ## $a ZLG001
1052 $a 613.2
1091 $b Kniha obsahuje informace o složkách potravy a jejich účincích na lidský organismus a dále doporučení ke složení výživy v jednotlivých obdobích života – v prenatálním věku a těhotenství, kojeneckém, dětském, dospělém a seniorském věku. Součástí jsou specifika výživy nemocných dospělých a seniorů. Doporučení pro výživu nemocných s různými chorobami doplňují přehled problematiky. Samostatná kapitola se týká výživy sportovců.
996 $b 377700611163 $1 613.2 $3 24.10.2018 $4 N $5 399.00 $6 FO:1830077 $7 N $8 A $9 7 $r 470 $s A $a 0 $h 613.2 $0 931424
Loan history
{{$parent.item.borrowDate|jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.endDate|jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.state|loc}} by user {{$parent.item.user|loc}}
Exemp. {{$parent.item.exemplar|loc}}
Odd. {{$parent.item.department|loc}}
Processing history
links="view.exportLinks" jp-show-if-empty="true" jp-single-button-overwrite-link-text="'Export'" jp-dropdown-button-text="'Export'" Permanent link