Umění fermentace.
Díl druhý Pivo & další alkoholické nápoje, kváskový chléb, miso, tofu & tempeh, maso, ryby & vejce, proměna společnosti
Sandor Katz ; překlad Tomáš Roztočil
Loading copies
Document is currently in processing
No copies
Document has no bound volumes
OBSAH
POZN�MKA REDAKCE K ČESKÉMU VYD�NÍ...................................9
ÚVOD K ČESKÉMU VYD�NÍ .............................................10
KAPITOLA 8: KvasenĂ obilovin a hlĂz ...............................13
Zakořeněné vzorce ..............................................14
Namáčenà obilovin...............................................21
KlĂÄŤenĂ.........................................................22
Rejuvelac.......................................................23
Kaše............................................................23
Kvašená ovesná kaše.............................................24
Polenta ........................................................26
Atole Agrio ....................................................27
Prosná kaše.....................................................28
Ciroková kaše ..................................................29
Rýžová kaše konĹľĂ/ÄŤchou ........................................30
Kaše ze starého chleba..........................................30
Bramborová kaše.................................................31
Poi........................................................... 31
Kasava (juka) ................................................ 33
Jihoamerické maniokové chleby...................................36
Kvašenà brambor.................................................36
Kvásek: jak ho založit a pečovat o něj..........................37
Placky/palaÄŤinky................................................44
Kváskový chléb..................................................46
Kyselá žitná kaše (žur) ........................................48
Sierra rýže.....................................................49
Hoppers/�ррат ..................................................50
Kišk a Keckek el Fouqara .......................................53
KvašenĂ obilovin spoleÄŤnÄ› s ostatnĂmi potravinami...............54
KvašenĂ zbytkĹŻ obilovin (a hlĂz)................................55
Možné problémy při fermentaci obilovin..........................55
KAPITOLA 9: KvašenĂ piva a dalšĂch
alkoholickĂ˝ch nápojĹŻ na bázi obilĂ..............................59
Divoká piva..................................................60
TesgĂĽino......................................................63
Cirokové pivo................................................67
Merissa (súdánské pivo z praženého čiroku)...................71
Asijská rýžová piva..........................................77
Základnà recept na rýžové pivo...............................78
Makgeolli se sladkými bramborami.............................81
Tongba z prosa...............................................83
Sake..........................................................84
Sladovánà ječmene............................................87
Základnà recept na nefiltrované pivo z ječného sladu.........89
Manioková a bramborová piva..................................90
Nad rámec chmelu: piva s bylinami a rostlinnĂ˝mi pĹ™Ăsadami 92
Destilace.....................................................95
KAPITOLA 10: PÄ›stovánĂ plĂsĹ�ovĂ˝ch kultur .... 99
InkubaÄŤnĂ komory na pÄ›stovánĂ plĂsnĂ........................102
Výroba tempehu..............................................106
Vařenàs tempehem ..........................................112
MnoĹľenĂ spor tempehu........................................114
Výroba kódži ...............................................120
Amazake ....................................................124
PlĂsĹ�ovĂ© kultury z rostlinnĂ˝ch zdrojĹŻ.......................127
MoĹľnĂ© problĂ©my pĹ™i práci s plĂsĹ�ovĂ˝mi kulturami.............131
KAPITOLA 11: Kvašenà luštěnin, semen a ořechů.......................................................135
Sýry, másla a mléka z kvašených semen a ořechů .............136
Žaludy .....................................................137
KokosovĂ˝ olej...............................................138
Fermentace kakaa, kávy a vanilky............................139
Spontánnà fermentace luštěnin ..............................140
Idli/Dosa/Dhokla/Khaman ....................................141
AcarajĂ© (afro-brazilskĂ© smaĹľenĂ© placky z ÄŤernookĂ˝ch fazolĂ) 143
Sójové boby....................................................145
Miso...........................................................148
VyuĹľitĂ misa...................................................155
Sójová omáčka..................................................157
Fermentované černé fazolky: hamanattó a tou-čch’...............160
NattĂł..........................................................162
Dawadawa a dalšà západoafrická dochucovadla
z fermentovaných semen.........................................165
Fermentace tofu................................................168
MoĹľnĂ© problĂ©my pĹ™i práci s plĂsĹ�ovĂ˝mi kulturami................170
KAPITOLA 12: Fermentace masa, ryb a vajec ...173
SušenĂ, solenĂ, uzenĂ a staĹ™enĂ................................175
Základy suchĂ©ho zránĂ..........................................178
Zránà ve slaném nálevu: solené hovězà maso a jazyk ............181
Sušené salámy .................................................183
Rybà omáčka ...................................................192
Nakládané ryby.................................................194
Kvašenà ryb s obilovinami......................................197
FilipĂnskĂ˝ burong isda a balao-balao...........................197
Japonské nare zuši.............................................200
Fermentace ryb a masa v syrovátce, kysaném zelà a kimčchi 202
Kvašenà vajec .................................................205
Olej z tresÄŤĂch jater..........................................206
Zakopávánà ryb a masa..........................................207
Spontánnà fermentace masa......................................210
Etické otázky ohledně masa a ryb ..............................211
KAPITOLA 13: Ăšvahy o fermentaci a podnikánĂ.......................................................215
Konzistentnà výsledky..........................................216
PrvnĂ kroky....................................................220
Velkovýroba ..................................................223
Pravidla, regulace a licence...................................227
ObchodnĂ modely: drobnĂ© zemÄ›dÄ›lstvĂ, diverzifikace a specializace..............................................234
KAPITOLA 14: Fermentace mimo svět
potravin ..............................................241
ZemÄ›dÄ›lstvĂ..........................................241
ÄŚištÄ›nĂ pĹ™Ărody a bioremediace .....................253
Nakládánàs odpady..................................256
Likvidace lidských ostatků..........................259
Vlákna a stavitelstvĂ...............................260
Výroba energie......................................267
VyuĹľitĂ fermentace v lĂ©kaĹ™stvĂ......................270
Využità fermentace v péči o pleť a aromaterapii.....272
Fermentace a umÄ›nĂ..................................274
DOSLOV: MANIFEST KULTURNĂŤHO OBROZENĂŤ ..................277
BAREVN� P�ÍLOHA .......................................281
SLOVNĂŤÄŚEK POJMĹ® .......................................289
POZN�MKA К DOPORUČENÝM ZDROJŮM ........................293
DOPORUČENÉ ZDROJE A LITERATURA.........................296
SEZNAM CITACĂŤ..........................................306
REJST�ÍK...............................................329
Field | Ind | Field content |
leader | -----nam-a22------i-4500 | |
1 | kpw01910687 | |
3 | CZ-ZlKKF | |
5 | 20220119113307.6 | |
7 | ta | |
8 | 211203s2021----xr a|||e||||||001|0|cze|d | |
20 | ## | $a 978-80-271-0315-7 $q (brožováno) : $c Kč 499.00 |
40 | ## | $a KLG001 $b cze $e rda |
41 | 1# | $a cze $h eng |
44 | ## | $a xr |
72 | #7 | $a 64 $x Domácí hospodářství $2 Konspekt $9 19 |
80 | ## | $a 66.098:577.15 $2 MRF |
80 | ## | $a 663/664.098 $2 MRF |
80 | ## | $a 641.55:663.2/.5 $2 MRF |
80 | ## | $a 664.66:664.654.1 $2 MRF |
80 | ## | $a (035) $2 MRF |
100 | 1# | $a Katz, Sandor Ellix, $d 1962- $7 xx0192312 $4 aut |
240 | 10 | $a Art of fermentation. $l Česky |
245 | 10 | $a Umění fermentace. $n Díl druhý, $p Pivo & další alkoholické nápoje, kváskový chléb, miso, tofu & tempeh, maso, ryby & vejce, proměna společnosti / $c Sandor Katz ; překlad Tomáš Roztočil |
246 | 30 | $a Pivo & další alkoholické nápoje, kváskový chléb, miso, tofu & tempeh, maso, ryby & vejce, proměna společnosti |
246 | 18 | $a Umění fermentace II. |
250 | ## | $a První vydání |
264 | #1 | $a Praha : $b Alferia, $c 2021 |
300 | ## | $a 337 stran : $b ilustrace (některé barevné) ; $c 24 cm |
336 | ## | $a text $b txt $2 rdacontent |
337 | ## | $a bez média $b n $2 rdamedia |
338 | ## | $a svazek $b nc $2 rdacarrier |
500 | ## | $a Přeloženo z angličtiny |
500 | ## | $a "Vydal Nakladatelský dům Grada pod značkou Alferia"--Tiráž |
500 | ## | $a Terminologický slovník |
500 | ## | $a Hřbetní název: Umění fermentace II. |
504 | ## | $a Obsahuje bibliografické odkazy, bibliografii a rejstřík |
520 | 2# | $a Pokračování publikace o kvašení potravin se věnuje pivům a dalším alkoholickým nápojům, kváskovému chlebu a dalším kvašeným obilovinám, misu, tofu a tempehu, masu, rybám a vejcím. |
650 | 07 | $a fermentace $7 ph135618 $2 czenas |
650 | 07 | $a fermentované potraviny $7 ph861144 $2 czenas |
650 | 07 | $a alkoholické nápoje $7 ph114027 $2 czenas |
650 | 07 | $a kváskové pečivo $7 ph827244 $2 czenas |
655 | #7 | $a příručky $7 fd133209 $2 czenas |
700 | 1# | $a Roztočil, Tomáš $7 xx0267255 $4 trl |
910 | ## | $a ZLG001 |
1052 | $a 641.5 |
{{$parent.item.lendDate | jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.endDate | jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.state | loc}} by user {{$parent.item.user | loc}}
Item {{$parent.item.exemplar | loc}}
Dept {{$parent.item.department | loc}}