Umění fermentace.
Díl první Postupy & vybavení, nakládaná zelenina & kimčchi, kysané nápoje, domácí kefíry, jogurty & sýry, medoviny, vína & cidery
Sandor Katz ; překlad Tomáš Roztočil
Loading copies
Document is currently in processing
No copies
Document has no bound volumes
OBSAH
POZN�MKA REDAKCE K ČESKÉMU VYD�NÍ...........................11
ÚVOD K ČESKÉMU VYD�NÍ.......................................12
PODĚKOV�NÍ..................................................15
ÚVOD К ANGLICKÉMU VYD�NÍ....................................18
P�EDMLUVA...................................................21
KAPITOLA 1: Fermentace a koevoluce..........................31
Bakterie: Naši předkové a koevolučnà spojenci.............31
Kvašená kultura...........................................36
Fermentace a koevoluce....................................42
Kvašenà jako živel........................................44
Válka proti bakteriĂm.....................................45
Jak pÄ›stovat biofilnĂ povÄ›domĂ............................47
KAPITOLA 2: PraktickĂ© pĹ™Ănosy fermentace.... 51
Konzervace pomocà kvašenà a jejà meze.....................51
ZdravotnĂ pĹ™Ănosy fermentace..............................56
Fermentace a Ăşspora energie...............................70
Neobyčejné zkvašené chutě.................................71
KAPITOLA 3: ZákladnĂ pojmy a vybavenĂ.......................77
Substráty a mikrobiálnà komunity..........................77
RozdĂl mezi divokĂ˝m kvašenĂm a izolovanĂ˝mi kulturami......78
SelektivnĂ prostĹ™edĂ......................................80
VĂ˝voj mikrobiálnĂch komunit a ekologická sukcese..........82
ÄŚistota a sterilizace.....................................83
KĹ™ĂĹľová kontaminace.......................................85
Voda.....................................................85
SĹŻl......................................................87
Tma a světlo..............................................89
Nádoby na fermentaci......................................89
Zavařovacà sklenice.............................................91
Kvašenà v hrnci.................................................92
Poklice na hrnce................................................95
Různé druhy a tvary hrnců.......................................96
Kovové nádoby...................................................97
Plastové nádoby.................................................97
Dřevěné nádoby..................................................99
Canoa..........................................................100
Tykve a jinĂ© plody pouĹľĂvanĂ© jako nádoby.......................100
Proutěné koše..................................................101
Kvašenà v jámě.................................................101
SpeciálnĂ nádoby na kvašenĂ....................................103
KrouhaÄŤe na zeleninu...........................................104
HmoĹľdĂĹ™e a tlouÄŤky.............................................104
Nádoby na výrobu alkoholu a kvasné zátky.......................105
PĹ™eÄŤerpávánĂ a stáčenĂ.........................................106
Lahve a jejich plnÄ›nĂ..........................................107
Hustoměry......................................................109
Teploměry......................................................110
Moštovače a lisy na ovoce......................................110
MlĂ˝nky na obilĂ................................................111
Napařovače.....................................................111
Inkubátory.....................................................112
Stařenà v chladu...............................................113
Termostaty.....................................................114
Ĺ tĂtky a popisovaÄŤe............................................114
KAPITOLA 4: Proměna cukru na alkohol:
medoviny, vĂna a cidery...........................................117
Kvasinky.......................................................119
Základnà medovina..............................................121
Medovina s rostlinnými výtažky: Tej a baälche..................123
Ovocné a květinové medoviny....................................126
Suchá a sladká medovina........................................128
Metoda nekonečného startéru....................................130
Bylinné medoviny...............................................130
VĂno z hroznĂş..................................................134
Cider a perry.................................................. 136
DomácĂ vĂna na bázi cukru.......................................139
Alkoholické nápoje z jiných koncentrovaných sladidel............140
Kvašené ovocné saláty...........................................140
Fermentovaná rostlinná mĂza.....................................141
Sycenà alkoholických nápojů.....................................144
Záhadné zdroje alkoholu.........................................145
Možné problémy při fermentaci alkoholu..........................146
KAPITOLA 5: Kvašená zelenina
(a taky nějaké to ovoce)...........................................151
Bakterie mléčnĂ©ho kvašenĂ.......................................152
VitamĂn С a fermentovaná zelenina...............................154
Základy kraut-čchi .............................................154
KrájenĂ.........................................................155
Sůl: Solenà na sucho a slaný nálev..............................156
Drcenà a mačkánà zeleniny (či máčenà ve slaném nálevu)..........158
PÄ›chovánĂ.......................................................158
Jak dlouho nechat zeleninu kvasit?..............................159
PovrchovĂ© plĂsnÄ› a kvasinky.....................................162
Které druhy zeleniny lze zkvasit?...............................164
KoĹ™enĂ..........................................................169
KysanĂ© zelĂ.....................................................170
KimÄŤchi....................................................... 172
ÄŚĂnskĂ© metody nakládánĂ.........................................176
Indická nakládaná zelenina......................................178
KvašenĂ pálivĂ˝ch omáček, ÄŤalamád, salsy, ÄŤatnĂ
a dalšĂch ochucovadel...........................................180
Himálajské kvašené pochutiny - gundruk a sinki..................181
Tipy na kvašenà zeleniny bez soli...............................181
Slaný nálev.....................................................183
Kyselé okurky...................................................187
Houby ve slaném nálevu..........................................190
Olivy ve slaném nálevu..........................................192
Nakládané fazolky...............................................193
Mléčné kvašenà ovoce............................................195
Kawal...........................................................198
Kvasenà zeleniny s různými startéry............................199
Nápoje z kvasená zeleniny: řepný a salátový kvas, šťáva
z kysanĂ©ho zelĂ, kanji a §algam suyu...........................203
Cukemono aneb japonské metody fermentace.......................205
Vařenàs kvasenou zeleninou....................................211
Lafet (fermentovanĂ© ÄŤajovĂ© lĂstky).............................211
Možné problémy při fermentaci zeleniny.........................212
KAPITOLA 6: OsvěžujĂcĂ kvasenĂ© limonády.... 217
SycenĂ..........................................................218
Zázvorové pivo s divokým startérem.............................221
Kvas............................................................223
Tepache a aluá.................................................225
MabĂ/Mauby......................................................226
VodnĂ kefĂr (neboli Tibicos)...................................228
Syrovátka jako startér.........................................234
Kořenové pivo..................................................235
Pru.............................................................236
Sweet potato fly...............................................237
VynalĂ©zavĂ© pĹ™ĂchutÄ› limonád....................................238
Smreka..........................................................240
Noni............................................................241
Kombucha: všelék, nebo hrozba?.................................242
Výroba kombuchy................................................246
Kombuchové bonbony: Nata.......................................251
Jun.............................................................252
Ocet ..........................................................253
Shrub...........................................................255
Možné problémy při fermentaci nápojů...........................255
KAPITOLA 7: Fermentace mléka......................................259
Syrové mléko: mikrobiologie a politika.........................262
Základnà recept na kysané mléko................................264
Jogurt..........................................................265
KefĂr...........................................................273
Viili...........................................................277
Dalšà mléčné kultury...........................................279
Mléčné kultury rostlinného původu.....................281
CrÄ›me fraiche, máslo a podmáslĂ.......................283
Syrovátka............................................284
Sýr..................................................285
Tradičnà farmářské sýry a mlékárenský průmysl.........289
Rostlinná mléka, jogurty a sýry.......................291
Možné problémy při fermentaci mléka...................293
BAREVN� P�ÍLOHA.........................................297
SLOVNĂŤÄŚEK POJMĹ®.........................................305
POZN�MKA К DOPORUČENÝM ZDROJŮM..........................309
DOPORUČENÉ ZDROJE A LITERATURA..........................312
SEZNAM CITACĂŤ...........................................321
REJST�ÍK ...............................................345
Field | Ind | Field content |
leader | -----nam-a22------i-4500 | |
1 | kpw01910688 | |
3 | CZ-ZlKKF | |
5 | 20220112084526.5 | |
7 | ta | |
8 | 211203s2021----xr a|||e||||||001|0|cze|d | |
20 | ## | $a 978-80-271-0316-4 $q (brožováno) : $c Kč 499.00 |
40 | ## | $a KLG001 $b cze $e rda |
41 | 1# | $a cze $h eng |
44 | ## | $a xr |
72 | #7 | $a 64 $x Domácí hospodářství $2 Konspekt $9 19 |
80 | ## | $a 66.098:577.15 $2 MRF |
80 | ## | $a 663/664.098 $2 MRF |
80 | ## | $a 641.87 $2 MRF |
80 | ## | $a (0.062) $2 MRF |
80 | ## | $a (035) $2 MRF |
100 | 1# | $a Katz, Sandor Ellix, $d 1962- $7 xx0192312 $4 aut |
240 | 10 | $a Art of fermentation. $l Česky |
245 | 10 | $a Umění fermentace. $n Díl první, $p Postupy & vybavení, nakládaná zelenina & kimčchi, kysané nápoje, domácí kefíry, jogurty & sýry, medoviny, vína & cidery / $c Sandor Katz ; překlad Tomáš Roztočil |
246 | 30 | $a Postupy & vybavení, nakládaná zelenina & kimčchi, kysané nápoje, domácí kefíry, jogurty & sýry, medoviny, vína & cidery / |
246 | 18 | $a Umění fermentace I. |
250 | ## | $a První vydání |
264 | #1 | $a Praha : $b Alferia, $c 2021 |
300 | ## | $a 353 stran : $b ilustrace (některé barevné) ; $c 24 cm |
336 | ## | $a text $b txt $2 rdacontent |
337 | ## | $a bez média $b n $2 rdamedia |
338 | ## | $a svazek $b nc $2 rdacarrier |
500 | ## | $a Přeloženo z angličtiny |
500 | ## | $a "Vydal Nakladatelský dům Grada pod značkou Alferia"--Tiráž |
500 | ## | $a Terminologický slovník |
504 | ## | $a Obsahuje bibliografické odkazy, bibliografii a rejstřík |
520 | 2# | $a Pokud jste fanoušci fermentace nebo se o tomto oboru chcete více dozvědět, něco si doma nakvasit, vybavit si kuchyň, osvojit si opravdu jednoduché postupy, až detektivně si počíst o světě přátelských mikrobů prospívajících našemu lidskému zdraví, kulinářsky pocestovat po celém světě a stát se expertem v přípravě kvašených potravin od kváskového chleba přes zeleninu po rozličné alkoholy, tahle kniha vás nesmí minout. |
650 | 07 | $a fermentace $7 ph135618 $2 czenas |
650 | 07 | $a fermentované potraviny $7 ph861144 $2 czenas |
650 | 07 | $a nápoje $7 ph115502 $2 czenas |
655 | #7 | $a populárně-naučné publikace $7 fd131864 $2 czenas |
655 | #7 | $a příručky $7 fd133209 $2 czenas |
700 | 1# | $a Roztočil, Tomáš $7 xx0267255 $4 trl |
910 | ## | $a ZLG001 |
1052 | $a 641.5 | |
996 | $b 377700649169 $1 641.5 $l Ústřední knihovna $n 3 $r 4DNL naučná dospělí $e ZLG001 $3 16.12.2021 $4 N $5 499.00 $6 FO:2212995 $7 N $9 7 $8 A $0 969428 $a 0 $s A | |
980 | $f 499.00 $d 16.12.2021 $j Grada $w FO:2212995 $v A $l 4DNL $1 641.5 $c 969428 $r 2021 $x 7 $t N $n N $b 377700649169 |
{{$parent.item.lendDate | jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.endDate | jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.state | loc}} by user {{$parent.item.user | loc}}
Item {{$parent.item.exemplar | loc}}
Dept {{$parent.item.department | loc}}